ANGIELSKO-POLSKI GLOSASRIUSZ
DLA STUDENTÓW WYDZIAŁU NAUK o ZYWNOŚCI i RYBACTWA
Studium Języków Obcych Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie
| absorb | absorbować, pochłaniać, wchłaniać |
| abundance | obfitość, zasobność, liczebność |
| abundant | obfity, zasobny, liczny |
| acetic fermentation | fermentacja octowa |
| adjust | nastawiać, regulować, przystosować |
| adult | dorosły> dojrzały |
| aerobic bacteria | bakterie tlenowe |
| afloat | (będący, znajdujący się) na morzu, na powierzchni wody |
| agar-agar | agar, agar-agar (produkt kleisty z wodorostów morskich) |
| alga sing., pl. algae | (bot) alga, glon |
| algin | algina (galaretowata substancja z wodorostów) |
| alimentation standards | normy wyżywienia |
| anaerobic bacteria | bakterie beztlenowe |
| animal welfare | dobrostan zwierząt |
| annual | roczny, coroczny |
| annually | corocznie |
| antifoaming agent | środek przeciwpieniący |
| antioxidants | przeciwutleniacze |
| antiviral | przeciwwirusowy |
| antivirus | antywirus |
| appetizers | przystawki |
| application | zastosowanie, użycie |
| apply | zastosować |
| aquatic | wodny, żyjący w wodzie |
| at random | wyrywkowo (o próbkach), losowo |
| average | przeciętny, średni |
| average catch rate | średnia wielkość połowu |
| avoid | unikać, omijać |
| bacterial spoilage | psucie się bakteryjne |
| barrel | beczka; rozlewać do beczek |
| beef | wołowina |
| beverage | napój |
| block freezing method | metoda mrożenia ryb w blokach |
| blood pressure | (anat.) ciśnienie tętnicze krwi |
| bran | otręby |
| breed | wylęgać się |
| breeding | wylęg |
| brewing room | warzelnia browaru |
| brine | solanka, czynnik pośredniczący; solankować |
| butter colouring | farba do masła |
| buttermilk | maślanka |
| cage system of egg production | produkcja jaj z klatkowego chowu |
| can | puszka, konserwa; konserwować |
| cancerogenic | rakotwórczy |
| cancerous cells | komórki rakowe |
| canned goods | towary w puszkach i, konserwy |
| canning industry | konserwowy przemysł rybny |
| capacity | pojemność, wydajność |
| carbon dioxide freezing | mrożenie stałym dwutlenkiem węgla tzw. suchym lodem |
| cask | beczka, beczułka, boja beczkowa |
| caviar, caviare | kawior |
| cereal starch | skrobia zbożowa |
| chateaubriand | befsztyk z polędwicy wołowej |
| chemical food preservation | chemiczne konserwowanie żywności |
| cleanse | czyścić, oczyszczać |
| cod liver oil | tran z wątroby dorsza |
| coefficient | współczynnik |
| cold smoking | wędzenie zimne |
| commercial sized | o wymiarach przemysłowych /odłowu |
| commodity market | rynek towarowy |
| community | biocenoza ( skupisko, zespół roślinny lub zwierzęcy) |
| container | pojemnik, kontener |
| cream aging | dojrzewanie śmietanki |
| crude | surowy |
| crude protein | białko surowe |
| culinary semi-product | półprzetwór kulinarny |
| cure | środek konserwujący; solić, marynować |
| daily recommended ratio | dzienna zalecana racja |
| dairy product | produkt mleczarski |
| damage | szkoda, uszkodzenie; uszkodzić |
| decay | gnicie, rozpad, rozkład, zanik |
| defrosting | rozmrażanie, odtajanie |
| degreasing | odtłuszczanie |
| deliver | dostarczać |
| demand | żądanie, wymaganie; żądać, wymagać |
| density | gęstość, zwartość, zagęszczenie |
| deodorisation of fish meal factory | dezodoryzacja fabryki mączki rybnej |
| description | opis, określenie |
| diabetes | cukrzyca |
| diet counselling | poradnictwo dietetyczne |
| dietary fibre | błonnik pokarmowy |
| dietetic food stuff | dietetyczny środek spożywczy |
| dietetics | dietetyka |
| digest | trawić |
| digestibility | strawność |
| digestive | strawny, trawienny |
| dosage | dawkowanie, dozowanie |
| dose | dawka, doza |
| efficient | sprawny wydajny, efektywny |
| EFSA European Food Safety Authority | Europejski Urżąd ds. Bezpieczeństwa Żywności
|
| equipment | wyposażenie, osprzęt |
| evaporate | parować, odparowywać |
| falsified food | środek spożywczy zafałszowany |
| famine | głód |
| FAO | Food and Agriculture Organization |
| fast | post, okresowe powstrzymanie się od jedzenia |
| fecundity | płodność |
| feed | pokarm, pożywienie; karmić, żywić |
| feeding behaviour | zachowanie żywieniowe |
| fish meal | mączka rybna |
| fish oil | tran |
| flambe cooking | flambowanie, podawanie płonących potraw |
| flavor | smak, smakowitość |
| fodder | pasza, karma |
| food additive | dodatek do żywności |
| food avoidance | jadłowstręt |
| food contamination | zanieczyszczenie żywności |
| free fatty acid | (chem.) wolny kwas tłuszczowy |
| freeze drying | liofilizacja, suszenie sublimacyjne, kriodesykacja |
| fruit or vegetable powders | proszki owocowe lub warzywne |
| fruit softening | mięknienie owoców |
| fungal enzymes | enzymy pleśniowe |
| game fish | ryba łowiona w celach sportowo konsumpcyjnych |
| gel | żel (substancja galaretowata) |
| germs | drobnoustroje, zarazki |
| gluten-free diet | dieta bezglutenowa |
| GM genetically modified foods | żywność genetycznie zmodyfikowana |
| groats | kasze |
| gutted fish | ryba patroszona |
| hard smoke | ryby wędzone na zimno (aż do stwardnienia) |
| heat exchange | wymiana ciepła |
| home market | rynek wewnętrzny |
| humid | wilgotny |
| humidity | wilgoć, wilgotność |
| ice plant | (chłod.) wytwórnia lodu |
| infra-red blanching | blanszowanie w podczerwieni |
| inshore fisheries | rybołówstwo zatokowe, rybołówstwo przybrzeżne |
| insulating material | (chłod.) izolator |
| introduce an anti-freeze gen | wprowadzić gen zapobiegający zamrożeniu |
| ionizing radiation | promieniowanie jonizujące |
| iron deficiency | niedobór żelaza |
| jellying agent | środek zagęszczający |
| kipper | kipers ( śledź patroszony , lekko solony i wędzony na zimno) |
| label | nalepka, naklejka |
| lack | brak, niedostatek |
| lactic acid bacteria | bakterie fermentacji mlekowej |
| lactose intolerance | nietolerancja laktozy |
| lethal agent | czynnik powodujący wymieranie |
| liquid nitrogen freezing | mrożenie ciekłym azotem |
| live storage | składowanie w żywym stanie (ryb) |
| LMO living modified organism | żywność modyfikowana nieprzetworzona |
| low energetic flour | mąka niskokaloryczna |
| low residue diet | dieta niskoresztkowa |
| low sodium bread | chleb niskosodowy |
| lubricate | smarować, oleić |
| lubrication | smarowanie, olejenie |
| maintain | utrzymywać, podtrzymywać, powstrzymywać |
| malnutrition | niedożywienie |
| marketable size | wymiary handlowe |
| mate | (zool.) samiec, samica; dobierać pary, parzyć |
| matjes herring | śledź dziewiczy, matjes |
| maturation | dojrzewanie |
| mature | dojrzały, dorosły |
| mean | średni |
| mean depth | (ocean.) średnia głębokość |
| meat curing | peklowanie mięsa |
| meat mince | farsz mięsny |
| meat plant disinfecton | dezynfekcja zakładu mięsnego |
| meat tenderizing emzymes | enzymy skruszające mięso |
| mercury, copper, lead poisoning | zatrucie rtęcią, miedzią, ołowiem |
| merge | połączyć się, scalić |
| microwave thawing | rozmrażanie mikrofalowe |
| mildew | pleśń; pleśnieć |
| milk | mlecz rybi |
| milk clotting enzymes | enzymy koagulujące mleko |
| mince | mielone (mięso), farsz |
| minced fish | ryba mielona, farsz rybny |
| moist | Wilgotny, dobrze nawilżony |
| moisture | wilgoć, wilgotność |
| mutton | baranina |
| nitrogen freezing | mrożenie ciekłym azotem |
| nourish | żywić, karmić |
| nourishing | pożywny |
| nutraceuticals | żywność profilaktyczna |
| nutrient | składnik odżywczy, sól biogenna |
| nutrient formula | odżywka |
| nutrition | żywienie |
| nutritionist | dietetyk |
| nutritious | odżywczy, pożywny |
| obese | otyły |
| obesity | otyłość |
| occur | występować |
| occurrence | występowanie |
| off-flavour,foreign taste or smell | obcy zapach lub smak |
| oxidation | oksydacja, utlenienie |
| oyster | (zool.) ostryga, Ostrea sp. |
| package | paczka, opakowanie |
| pelletizer | granulator |
| perishable | psujący się (o towarze), podatny na zepsucie |
| peroxide | nadtlenek |
| pickle herring | śledź solony |
| poison | jad, trucizna |
| pond | staw rybny; lasta, zagroda (na ryby na pokładzie) |
| poultry | drób |
| power station | siłownia, elektrownia |
| prawn | krewetka, Leander sp.,Pandakis sp. |
| prechilling | schładzanie wstępne |
| precooking | ogrzewanie wstępne |
| prey species | gatunki pożerane przez drapieżniki |
| prime fish | nazwa handlowa ryby w pierwszej klasie jakości |
| processing line | linia przetwórcza |
| processing plant | zakład przetwórczy |
| prolific | płodny |
| protein concentrate | koncentrat białkowy |
| protein sources | źródła białka |
| pulp | miazga |
| purification | oczyszczanie |
| quality assessment | ocena jakości surowca |
| quality management | zarządzanie jakością |
| radiation | promieniowanie |
| ragout | potrawka, ragout |
| rancid | zjełczały |
| rare | rzadki |
| rate | stosunek, tempo, szybkość |
| ratio | współczynnik |
| recommended level of intake | zalecany poziom spożycia |
| record | rejestr, znak; notować, rejestrować |
| recovery | odzyskanie, wyzdrowienie, odzysk |
| reef | (ocean.) rafa |
| refine | oczyszczać |
| refinery | oczyszczalnia |
| reservoir | zbiornik, rezerwuar |
| residue | pozostałość, reszta |
| residues of antibiotics in food | pozostałości antybiotyków w żywności |
| rigid | sztywny |
| rigigity | sztywność |
| roe | ikra (ryb) |
| rotten | zgniły, zepsuty |
| Salmonidae | (zool.) łososiowate |
| sanitation chemicals | środki sanitujące |
| saturate | nasycać |
| saturated fats | nasycone tłuszcze |
| saturated fatty acids | nasycone kwasy tłuszczowe |
| sausage & ham ageing room | pomieszczenie do dojrzewania wędlin |
| scuba-diver | płetwonurek używający akwalungu |
| sea grass | (bot) wodorosty, trawa morska |
| seasoning | przyprawianie potraw |
| seaweed | (bot) wodorost morski |
| self cleaning centrifuge | wirówka samooczyszczająca się |
| self-fertilization | samozapładnianie |
| self-heating of raw material | samozagrzewanie się surowców |
| semi-preserved | (o żywności) przetworzona o ograniczonej przechowalności |
| sex ratio | proporcja płci w populacji |
| shell | muszla, skorupa |
| shellfish | (zool.) skorupiak, mięczaki morskie |
| shortage | brak, niedobór |
| shrimp | (zool.) garnela Crangon crangon; krewetka, Leander sp. |
| skimmed milk | odtłuszczone mleko |
| smoked fish | ryba wędzona |
| spawn | (zool.) ikra ryb; miotać ikrę |
| spawning | tarło, wycieranie się ryb, rozród ryb |
| spoilage | psucie się |
| sponge fishing | połów gąbek |
| squid | (zool.) kałamarnica |
| stale | nieświeży, zestarzały |
| starch | skrobia |
| starve | głodować |
| sterilizing value | wskaźnik skuteczności sterylizacji |
| storehouse pets | szkodniki magazynowe |
| sulphur compounds | związki chemiczne zawierające siarkę |
| supplies | zapasy, prowiant |
| tag | znaczek (do znakowania ryb); znakować |
| tagged fish | ryba znakowana |
| taste panel | zespół oceniający (dokonujący oceny organoleptycznej) |
| tender | miękki, czuły, delikatny |
| thickening agent | (chem.) zagęszczacz |
| tin | puszka, konserwa |
| tinned fish plant | wytwórnia konserw rybnych |
| tissue | (anat) tkanka |
| toxic vapor | opary toksyczne |
| transgenic food | żywność transgeniczna |
| treated water | woda uzdatniona |
| tuna vessel | kliper tuńczykowy, tuńczykowiec |
| UHT ultra high temperature | obróbka termiczna |
| ultrasonic sterilization | sterylizacja ultradźwiękowa |
| unmodified product | produkt nie przerobiony, wyjściowy |
| use-by-date | data ważności |
| vacuum cooling | chłodzenie próżniowe |
| value-added poultry products | przetwory o wartości dodanej |
| vat | zbiornik, beczka |
| vehicle | pojazd, wózek |
| vitality | żywotność |
| volume | objętość |
| wandering of fish | wędrówka ryb |
| waste products | odpadki |
| wastes | odpadki |
| water thawing | rozmrażanie w wodzie |
| waterfall | wodospad, katarakta |
| weight | waga, ciężar |
| whale oil refinery | rafineria tranu wielorybiego, tranownia |
| wharf | nabrzeże; cumować przy nabrzeżu |
| wheat-rye bakery products | pieczywo mieszane |
| whirlpool | (ocean.) wir wodny |
| wrapping plastic | tworzywo opakowaniowe |
| wreck | wrak statku |
| xanthan gum | guma ksantanowa |
| xenobiotics | substancje obce w żywności |
| yard | jard (= 3 stopy) |
| yearling | (zool.) ryba jednoroczna, roczniak |
| yeast dough | surowe ciasto drożdżowe |